Zorgeloos op wintersport voor beginners

Wintersport is een actieve vakantie. Niet de hele dag liggen op een stoeltje aan het strand. Maar met volle vaart witte pistes naar beneden. Voor veel mensen is de wintersport hun favoriete vakantie. Ga je voor de eerste keer op wintersport zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Anders kan de wintersport wel eens flink tegen gaan vallen…

Kies de juiste bestemming

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat is de bestemming erg belangrijk. Beginners denken als snel aan hoge bergen en lange pistes. Maar dat is voor een beginner absoluut geen aanrader. Als je nog niet kunt snowboarden of skiën dan zal je niet direct de pistes op gaan. Vooral de eerste dagen zal je doorbrengen op de oefenpiste.

Ook al neem je ski/snowboard lessen. Voordat je het een beetje onder de knie hebt ben je een paar dagen verder. Ook na deze paar dagen zal je nog blijven stuntelen. Het kiezen voor een uitgebreide omgeving met veel pistes en mogelijkheden is dus zeker niet aan te raden. Vaak betaal je behoorlijk voor een skipas in uitgebreide gebieden. Als beginner zal je meer dan de helft van de omgeving niet gaan zien. Dat is zonde van je geld.

Neem lessen voordat je op vakantie gaat

Als je het iets slimmer aan wilt pakken neem dan een paar lessen voordat je op vakantie gaat. Er zijn verschillende sneeuwhallen in Nederland en Duitsland waar je prima kunt oefenen. De grootste sneeuwhal staat in Bottrop Duitsland. Vanuit Nederland is Bottrop makkelijk te bereiken en hooguit een paar uurtjes rijden.

Neem een aantal lessen of ga gewoon lekker stuntelen. Je kunt er lekker eten en de dag is zo voorbij. Maar wees er ook bewust van dat een sneeuwhal in het niets valt in vergelijking met de echte bergen in Oostenrijk en Frankrijk. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een weekend naar Winterberg Duitsland te gaan om te oefenen. Aan de andere kant is Winterberg relatief gezien redelijk prijzig.

Zorg voor de juiste wintersportkleding

skiliftWintersportkleding hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Het belangrijkste is een warme skibroek en ski/snowboard jack. Een thermoshirt en thermosokken zijn ook geen overbodige luxe. Maar ook tijdens wintersport kan het behoorlijk warm worden. Vooral als de zon volop schijnt en je actief op de piste bezig bent. Op sommige dagen kun je zelfs in je t-shirt naar beneden zonder het koud te krijgen.

Voor de winterkleding is het van belang dat je een aantal opbergvakjes hebt met een goede rits. Zo kun je belangrijke zaken als een portemonnee en je zonnebril veilig meenemen. Zorg er ook voor dat er een vakje aan je mouw zit. In dit vakje kun je de skipas opbergen. Als je vervolgens bij een ski poortje staat kun je makkelijk de skipas voor de scanner houden. Dit is erg belangrijk want de ski poortjes zijn soms dramatisch.

Zorg ook voor een goede muts en handschoenen. De handschoenen kunnen het beste waterdicht zijn. Na een hele dag skiën of snowboarden zullen ze helemaal doorweekt zijn. Vooral als beginner zal je vaak sneeuw gaan happen. De klappen worden opgevangen door je kleding en handschoenen.  Ook het vastmaken van de bindingen zijn een aanslag op je handschoenen. Kies daarom voor kwaliteit want anders kun je binnen de kortste keren weer nieuwe handschoenen aanschaffen.

Koop de juiste skibril

Het allerbelangrijkste om van je eerste wintersport een succes te maken is het kopen van de juiste skibril. Op wintersport ben je volledig afhankelijk van de zon. Hoe meer zon hoe beter. De lichtstralen van de zon zorgen ervoor dat je diepte kunt zien. Als de zon niet schijnt lijkt elke piste een groot wit vlak. Bobbels en kuilen kun je vrijwel niet zien. Helaas heb je het weer niet zelf in de hand.

Je kunt er wel voor kiezen om iets later in het seizoen op wintersport te gaan. De zon schijnt dan langer en staat hoger aan de hemel. Maar kijk wel goed naar de sneeuwzekerheid van een wintersport gebied. Hoe later je in het seizoen gaat hoe minder sneeuw er kan liggen.

Het kopen van de juiste skibril is erg belangrijk. Koop altijd een skibril met dubbele glazen. Skibrillen met een enkel glas zijn weliswaar goedkoop. Maar beslaan erg snel. Condens zorgt ervoor dat vooral enkele glazen snel beslaan en dan zie je helemaal niks meer. Zo ben je soms elke paar minuten bezig om je skibril schoon te maken omdat je niks meer ziet. Met dubbele glazen heb je hier vrijwel geen last van.

De kleur van het glas wordt aangegeven in verschillende categorieën. Hoe donkerder de lens hoe hoger de categorie. Deze categorie lopen van 0 t/m 4. Een categorie 0 filtert het minste zonlicht en categorie 4 het meeste. Vooral op bewolkte dagen is een categorie 0 of 1 ten sterkste aan te raden. Hoe meer licht de skibril doorlaat hoe meer diepte je kunt zien.

Geniet van je vakantiewintersporters

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Wintersport is een erg leuke vakantie vol actie. Wees niet bang om te vallen. Vaak zijn de mensen die hier bang voor zijn de mensen die iets breken. Kijk goed om je heen. Een piste is in dat opzicht net een openbare weg. Blijf altijd goed om je heen kijken als je naar beneden gaat.

Off Piste is ook zeker niet aan te raden. Blijf gewoon tussen de lijntjes. Elk jaar weer overlijden mensen omdat ze het nodig vonden buiten de piste te gaan. De pistes zijn er niet voor niets. Na een lange dag vol met actie kun je lekker uitrusten in de après ski bar. Drink niet te veel en maak het niet te laat want de volgende dag moet je weer vroeg op de piste staan.