Op vakantie met een elektrische auto

Een van de manieren om op vakantie te gaan is om lekker de auto te pakken. In vergelijking met het vliegtuig is de auto niet alleen een stuk beter voor het milieu, u kunt op locatie ook nog eens gaan en staan waar u wilt. Daarnaast bespaart u ook nog eens kosten voor een dure huurauto. Kortom, alleen maar voordelen. Voor mensen met een elektrische auto komt hier een extra aandachtspunt bij kijken. Een elektrische auto kan namelijk niet zomaar 1000 km rijden zonder opgeladen te worden. Net zoals een reguliere auto af en toe benzine moet hebben, moet de elektrische auto af en toe opgeladen worden. Dit kunt u doen bij een openbare laadpaal die u onderweg tegenkomt. In deze blog geven we enkele handige tips voor uw vakantie met een elektrische auto. 

Controleer uw laadpas 

Niet ieder land gebruikt dezelfde laadpas. Erg onhandig, maar daarom erg handig om van tevoren te controleren. Veel landen hanteren twee soorten laadpassen: een pas met een abonnement, maar waarbij het opladen wat goedkoper is. Of een pas zonder abonnement, maar waarbij het opladen iets duurder is. Veel vakantiegangers kiezen voor de tweede pas, aangezien u daarvoor niet hoeft te betalen als u hem niet gebruikt. Als u vaker in het desbetreffende land komt, kan een pas met een abonnement voordeliger zijn. 

Stippel uw route van tevoren uit 

Als u alle benodigdheden eenmaal hebt, kunt u de route verder in detail gaan uitstippelen. Bekijk waar u openbare laadpalen kunt vinden en hoe lang daar tussen zit. Houd er rekening mee dat het verbruik kan fluctueren in verschillende temperaturen. Als u bijvoorbeeld op wintersport gaat met uw elektrische auto, zet u vanzelf de verwarming iets hoger. Hierdoor verbruikt uw auto meer energie. Andersom geldt dit ook wanneer u op zonvakantie gaat en de airco aanzet. Wanneer uw auto meer energie verbruikt, moet u hem ook sneller opladen. Het kan dus handig zijn om de tussenstops iets dichter bij elkaar te maken dan u normaal gewend bent. 

Reserveer een laadpaal 

Wanneer u de reis met succes hebt volbracht en bent aangekomen op uw bestemming, kunt u in sommige gevallen ook een laadpaal reserveren. Dit scheelt een heleboel moeite en energie wanneer u eenmaal op uw bestemming bent. Controleer voor vertrek of uw verblijf laadpalen heeft en reserveer deze zo snel mogelijk. Voornamelijk in het hoogseizoen kan het voorkomen dat er niet voldoende laadpalen beschikbaar zijn. Hierbij geldt: wie eerst komt, eerst maalt. 
Naast deze drie tips voor op vakantie, valt er thuis ook vaak nog behoorlijk wat te halen op het gebied van uw laadpaal. Een eigen laadpaal levert vele voordelen op, maar niet iedere laadpaal kan bij ieder huis geïnstalleerd worden. Meer tips en informatie over laadpalen leest u op laadpaal-informatie.nl/