De beste tips voor jouw bootvakantie in Kroatië

Bootvakantie Kroatië Niks leukers dan op vakantie gaan naar een warm land. Maar als je net even wat anders wilt dan de voorgaande jaren kun je kiezen voor eilandhoppen. Steeds vaker hoef je niet de hele vakantie op dezelfde plek te verblijven, maar kun je van plek naar plek. Door middel van een auto, de fiets maar ook met een boot kun je jezelf prima vervoeren.

Door bijvoorbeeld in Pula een boot te huren, kun je de vele en prachtige eilanden van Kroatië bezoeken. Pula is de meest Zuidelijke stad van het Kroatische schiereiland Istrië. Ieder eiland heeft zo een eigen charme en voelt als een andere wereld. Kies voor een bootvakantie in Kroatië en bezoek de mooiste plekken.

Berent Botje ging uit varen…

Voordat je je vliegticket naar Kroatië geboekt hebt om daar op je boot te stappen, is het belangrijk om te weten welke eisen er worden gesteld bij het huren van een boot. Zo heb je allereerst je vaarbewijs nodig. In Nederland kun je zo’n vaarbewijs halen: Internationaal Certificaat van Competentie, oftewel ICC. Ook als je dit vaarbewijs in Nederland niet nodig hebt, kan er in andere Europese landen naar gevraagd worden. Loop geen risico en haal daarom je Internationaal Certificaat van Competentie.

Zodra je het vaarbewijs gehaald hebt, weet je ook al meer van de regels op en rondom het water. Dit zijn belangrijke regels die je, net als bij het halen van een scooter- of autorijbewijs, niet mag vergeten. Daarnaast leer je onder andere over de meteorologie, windsoorten en het berekenen van afstanden.

De meest lastige regels

Waar nog wel eens onduidelijkheid over heerst, zijn de regels voor het aanleggen van je boot. Een bord met een anker op de kop betekent dat je wel mag meren maar niet mag ankeren. Zie je een leuk restaurantje of cafeetje? Daar mag je aanleggen, maar vergeet dan niet de ongeschreven regel ‘drink een drankje of eet een hapje bij het desbetreffende restaurant’.

In de kleinere kustplaatsjes van Kroatië zie je veel kleine bootjes liggen. Vaak zijn dit de bootjes van de plaatselijke bevolking die ze aan zelfgemaakte aanlegplaatsen neerleggen. Als er genoeg ruimte is, kun jij je boot daar ook aanleggen. Zie je een inwoner lopen, vraag dan even naar de regels die daar gelden en of je toestemming kunt krijgen.

Kortom: kies dit jaar voor een andere vakantie dan vorig jaar en huur een boot in Pula om zo de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken.