De beste tijd voor het noorderlicht

Ben jij ook gefascineerd door het betoverende noorderlicht? Dat zwevende gordijn van kleuren dat aan de hemel danst? Je bent niet de enige! Veel reizigers hebben het zien van dit natuurwonder op hun bucketlist staan. Maar wanneer heb je de grootste kans om dit spektakel met eigen ogen te aanschouwen? Laten we eens kijken naar de beste tijd voor noorderlicht.

Wanneer is de kans het grootst?

Het noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, is het hele jaar door actief. Maar om dit lichtfestijn te kunnen zien, moet je wel op de juiste plek zijn op het juiste moment. De beste tijd voor noorderlicht is meestal tussen september en maart, wanneer de nachten lang en donker zijn in de noordelijke regionen.

Binnen deze periode zijn de maanden rond de herfst- en lente-equinox (september/oktober en maart) vaak het gunstigst. Dan zijn de nachten lang genoeg en is de aurora-activiteit op z’n hoogst. Maar hou er rekening mee dat het weer ook een belangrijke factor is – een heldere hemel is cruciaal om het noorderlicht goed te kunnen zien.

De beste plekken voor noorderlicht

Om de beste tijd voor noorderlicht optimaal te benutten, moet je natuurlijk wel op de juiste locatie zijn. Enkele topbestemmingen zijn:

  • IJsland – het land van vuur en ijs is een populaire noorderlichtbestemming
  • Noorwegen – de Lofoten en Tromsø staan bekend om hun noorderlichtshows
  • Finland – in Fins Lapland heb je goede kansen, zeker rond Rovaniemi
  • Zweden – Abisko is een beroemde noorderlichthotspot in Zweeds Lapland
  • Canada – met name de Yukon en Northwest Territories zijn geliefd
  • Alaska – de grootste staat van de VS biedt uitstekende aurora-mogelijkheden

Hou er wel rekening mee dat je voor de beste kansen wat verder van de bewoonde wereld af moet. Hoe minder lichtvervuiling, hoe beter het noorderlicht te zien is.

Ga goed voorbereid op pad

Hoewel september t/m maart de beste tijd voor noorderlicht is, biedt dat helaas geen garanties. Moeder Natuur bepaalt uiteindelijk of de aurora zich laat zien. Vergroot je kansen door meerdere nachten de tijd te nemen en houd de noorderlichtvoorspellingen nauwlettend in de gaten.

Verder is goede kleding essentieel, want de nachten kunnen aardig koud zijn op noordelijke breedtegraden. Denk aan een warm jack, handschoenen, muts en stevige schoenen. Een thermosfles met een warm drankje is ook geen overbodige luxe tijdens het wachten.

Wil je het noorderlicht vastleggen? Een camera met handmatige instellingen en een statief zijn dan onmisbaar voor geslaagde foto’s. Oefen van tevoren even met de juiste instellingen voor nachtfotografie.

Met een beetje geluk, geduld en de juiste timing maak jij dit natuurwonder binnenkort zelf mee. Geniet van elke magische seconde en laat je betoveren door de adembenemende kleuren. Een onvergetelijke ervaring gegarandeerd! Benieuwd naar meer reistips?