Muggen in Zweden: een zomer zonder jeukende bultjes!

Ah, Zweden… Het land van prachtige meren, uitgestrekte bossen en… muggen. Heel veel muggen. Als je op vakantie gaat naar Zweden, wil je natuurlijk genieten van de natuur zonder continu lek geprikt te worden. Geen nood, met deze tips kun je de Zweedse muggen te slim af zijn en zorgeloos genieten van je vakantie!

Waarom zijn er zoveel muggen in Zweden?

Zweden heeft het perfecte klimaat voor muggen: vochtig en niet te warm. Vooral in de zomermaanden rond juni en juli zijn de muggen in Zweden op hun piek. De combinatie van veel water, bossen en moerassen maakt het een waar muggenparadijs. Maar jij hoeft geen muggenmaaltijd te zijn!

muggen zweden

Tip 1: Gebruik effectieve anti-muggenproducten

Smeer je in met een goede anti-muggenstick of -spray. Zoek naar producten met DEET of icaridin, deze stoffen zijn het meest effectief tegen Zweedse muggen. Herhaal het smeren regelmatig, zeker als je gaat zwemmen of zweten. En vergeet je gezicht niet!

Tip 2: Draag de juiste kleding

Muggen houden van blote huid, dus bedek jezelf zo veel mogelijk. Draag lichte, loszittende kleding met lange mouwen en pijpen. Kies voor lichte kleuren, want donkere kleding trekt muggen aan. Een muggenhoed met net is misschien niet heel charmant, maar beschermt je hoofd en gezicht wel goed.

Tip 3: Vermijd muggentijden en -plekken

Muggen zijn het actiefst rond zonsopkomst en zonsondergang. Plan je activiteiten buiten deze tijden als het kan. Blijf ook weg van stilstaand water zoals meertjes en plassen, daar broeden de muggen. Zoek overdag de zon en wind op, muggen houden daar niet van.

Tip 4: Bescherm je slaapplek

Zorg dat muggen ’s nachts niet bij je kunnen komen. Slaap onder een goed muskietennet of in een tent met muggengaas voor de ramen. Gebruik eventueel een klamboe geïmpregneerd met insecticide voor extra bescherming. Zo kun je rustig slapen zonder gonzend gezoem om je oren.

Tip 5: Wees voorbereid op muggenbulten

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je toch gebeten wordt. Neem dus ook een verkoelende gel of zalf tegen jeuk mee. Krab muggenbulten niet open, dat maakt het alleen maar erger. Met een verkoelend kompres of een theelepeltje gaat de jeuk meestal snel over.

Met deze tips hoef je die vervelende Zweedse muggen niet te vrezen en kun je zorgeloos genieten van alles wat Zweden te bieden heeft. Fijne vakantie!

Op zoek naar de perfecte vakantie in Zweden, ver weg van de muggen? Kijk dan eens voor de mooiste muggenvrije accommodaties en bestemmingen. Gegarandeerd zonder jeuk! Benieuwd naar nog meer vakantie-inspiratie?