Op autovakantie: welke aanhangwagen mag mijn auto trekken?

Ben jij dit jaar van plan om op autovakantie te gaan en wil je een aanhangwagen meenemen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is natuurlijk erg fijn om een aanhangwagen mee te nemen om zo meer spullen te vervoeren. Ook heb je een speciaal rijbewijs nodig om een aanhanger te mogen vervoeren, waar drie verschillende varianten van zijn. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Wil je een aanhanger kopen voor je reis naar de zon? Lees dan eerst onderstaande blog.

Soorten aanhangers en benodigd rijbewijs

Wanneer je met een aanhanger achter je auto wilt rijden, heb je een speciaal rijbewijs nodig. Dit zijn er drie verschillende. De meest bekende en gebruikte is het rijbewijs B. Met dit rijbewijs mag je een auto met aanhangwagen rijden, waarbij het gewicht van de twee onderdelen samen niet meer dan 3500 kg mag zijn. Dus bijvoorbeeld een auto die 2400 kg weeg met een aanhangwagen met lading van maximaal 1100 kg. Daarnaast heb je ook het BE rijbewijs, waarbij het combinatiegewicht van de auto en de aanhangwagen tezamen niet meer dan 7000 kg mag zijn. Ten slotte heb je ook nog de mogelijkheid om een rijbewijs B met code 96 te behalen. Hierbij mag je een combinatie tot 4250 kg aan gewicht hebben. 

Bepaling van het trekgewicht

Voor iedere auto is er weer een ander trekgewicht. Je ziet bij grote auto’s een groter trekgewicht dan bij kleine auto’s. Dit trekgewicht kan je vinden op het kentekenbewijs van de auto. Ook is het mogelijk om het trekgewicht van een auto groter te maken, dit kun je laten doen bij het RDW. Hier ondergaat de auto verschillende testen, zoals een hellingproef met een aanhanger. Als alle onderdelen worden gehaald, dan kan het RDW het trekvermogen aanpassen. Hier zitten uiteraard wel kosten aan verbonden. Naast het trekgewicht van de auto is het ook belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de aanhangwagen. Wil je een aanhanger kopen? Kijk eens naar het assortiment van HAPERT. Dit Nederlandse merk is al jaren marktleider van de Benelux op het gebied van lichte aanhangwagens.