FTI Touristik failliet: Wat nu met je reis?

Op 3 juni 2024 werd het nieuws bekend: FTI Touristik, een van de grootste reisbureaus in Europa, heeft faillissement aangevraagd. Deze onverwachte gebeurtenis heeft geleid tot veel onzekerheid onder reizigers die hun vakantie bij dit reisbureau hadden geboekt. Maar wat betekent dit voor jou als reiziger en wat kun je nu het beste doen? In dit artikel geven we je alle informatie en stappen die je moet ondernemen.

Wat betekent het faillissement voor jouw reis?

Wanneer een reisbureau failliet gaat, zoals nu het geval is bij FTI Touristik, kunnen de gevolgen voor jouw reis groot zijn. Het kan betekenen dat je geplande vakantie niet doorgaat, of dat je midden in je reis zonder ondersteuning komt te zitten. Dit is uiteraard een vervelende situatie, maar er zijn stappen die je kunt ondernemen om de impact te minimaliseren.

Stap 1: Controleer jouw reisdocumenten

Het eerste wat je moet doen is al je reisdocumenten verzamelen en controleren. Zoek naar je boekingsbevestiging, betalingsbewijzen en eventuele communicatie met het reisbureau. Deze documenten kunnen van cruciaal belang zijn bij het indienen van claims of het verkrijgen van een terugbetaling.

Stap 2: neem contact op met je verzekeringsmaatschappij

Veel reizigers hebben een reisverzekering die dekking biedt bij het faillissement van een reisbureau. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij om te informeren naar je dekking en om een claim in te dienen. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt om het proces te versnellen.

Stap 3: Zoek alternatieven voor je reis

Als je reis nog niet is begonnen, is het verstandig om alternatieven te zoeken. Kijk naar andere reisbureaus die vergelijkbare reizen aanbieden. Veel reisbureaus bieden nu speciale aanbiedingen aan om gedupeerde reizigers te helpen. Dit kan een goede manier zijn om alsnog op vakantie te gaan zonder al te veel extra kosten.

Stap 4: Contacteer de FTI hulplijn

FTI heeft een hulplijn opgezet voor reizigers die getroffen zijn door het faillissement. Je kunt deze hulplijn bereiken via +49 (0)89 710 45 14 98. Hier kun je terecht voor vragen en ondersteuning. Het is belangrijk om te weten dat de wachttijden lang kunnen zijn vanwege de grote hoeveelheid vragen, dus geduld is essentieel.

Stap 5: Informeer je bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

In Nederland zijn veel reisbureaus aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dit fonds biedt financiële bescherming voor reizigers bij faillissement van aangesloten reisorganisaties. Controleer of FTI Touristik lid is van de SGR en dien een claim in als dat het geval is. Dit kan je helpen om (een deel van) je geld terug te krijgen. Gelukkig is FTI wel aangesloten bij het Deutscher Reisesicherungsfonds (DRSF) aangesloten, wat vergelijkbaar is met de (SGR) van Nederland. Dus dit betekent dat jij je geld nooit kwijt bent! Hoe de afhandeling van jouw reis en terugbetaling gaat is verder onduidelijk, daarbij ontvang je zo snel mogelijk een e-mail.

Wat betekent het als je al op reis bent?

Heb je een pakketreis geboekt bij touroperator FTI en ben je momenteel onderweg of al aan het genieten van de vakantie? In dat geval geldt de wettelijke verzekeringsdekking van het Duitse reiszekerheidsfonds (DRSF). Daarmee werken ze samen en streven ze ernaar om je reis alsnog volgens plan te laten verlopen. Als dit niet mogelijk is, wordt er een terugreis voor je georganiseerd. Als dat zo is, wordt er contact met je opgenomen.

Kortom, het faillissement van FTI Touristik is een onverwachte en vervelende situatie voor veel reizigers. Door de juiste stappen te ondernemen, kun je de impact echter minimaliseren. Controleer je reisdocumenten, neem contact op met je verzekeringsmaatschappij en zoek naar alternatieven. Vergeet niet om de hulplijn van FTI en de Stichting Garantiefonds Reisgelden te raadplegen voor verdere ondersteuning.

Met deze tips hopen we je wat meer duidelijkheid en rust te geven in deze onzekere tijden. Blijf goed geïnformeerd en boek je volgende reis bij een betrouwbaar reisbureau om toekomstige problemen te voorkomen.

Je zou de reis ook door kunnen geven aan Corendon, Corendon wil alle gedupeerde FTI-vakantiegangers uit de brand helpen. Het is namelijk mogelijk om voor dezelfde prijs op dezelfde data en naar hetzelfde hotel te gaan! Zodat je als nog je wel verdiende reis kan maken! Nog meer reistips?