Voorbereid op wandelvakantie

Wanneer je op wandelvakantie gaat, is een goede voorbereiding essentieel. Dat is onder andere zo belangrijk doordat je met veel meer inspanning te maken krijgt dan dat normaal gesproken gewend bent. De vele inspanning kan er voor zorgen dat het lichaam oververmoeid raakt waardoor de kans op blessures sterk toeneemt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Er zijn veel dingen waar je op moet letten wanneer je op wandelvakantie gaat. 

Houdt rekening met oude blessures

Als je de afgelopen tijd last hebt gehad van blessures, is het belangrijk om daar rekening mee te houden als je op wandelvakantie gaat. Wanneer je dat niet doet, is de kans groot dat je de plek van de blessure overbelast. Vooral wanneer je recent last hebt gehad van een blessure is de kans groot dat deze erger wordt. Je kunt voordat je op vakantie gaat contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan dan een inschatting maken van de maatregelen die je kunt nemen tegen de blessure. Als je bijvoorbeeld last had van je knie, is het vaak verstandig om een brace te dragen. Daardoor zorg je er voor dat er minder belasting op het punt van de blessure is. Het is wel belangrijk om dit in overleg met een dokter of fysiotherapeut te doen. Er zijn namelijk gevallen bekend waarin het dragen van een brace de blessure alleen maar erger heeft gemaakt. Het dragen van zooltjes in je wandelschoenen kan een ontzettend positief effect hebben. Dat geldt net zo goed voor mensen die geen last hebben van blessures. Die zooltjes verminderen namelijk de druk op je voeten en gewrichten. Voor mensen die last hebben van hielspoor, zijn deze zooltjes zeker aan te raden. Na het aanschaffen van hielspoor zooltjes verdwijnen de klachten bij de meeste patiënten relatief snel. Vooral tijdens, maar daarnaast zeker ook na afloop van, het wandelen is dit erg fijn.

Houdt rekening met de omgeving waarin je gaat wandelen

Het is belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin je gaat wandelen. Dat komt doordat je je kleding en schoenen daarop moet aanpassen. Het is natuurlijk altijd belangrijk om goede wandelschoenen te dragen als je gaat wandelen. Toch zit er wel degelijk verschil tussen wandelschoenen die gemaakt zijn voor in de bergen en wandelschoenen die zijn gemaakt voor op verharde grond. Het is dan ook erg belangrijk om goed onderzoek te doen naar de omgeving van je verblijfplaats. Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van het weer op de plaats van bestemming. Dat is belangrijk aangezien je er voor moet zorgen dat je de goede kleding meeneemt. Het is sowieso belangrijk om genoeg warme kleding mee te nemen. Daarnaast is het ook verstandig om regenkleding mee te nemen. Zorg er ook voor dat je genoeg eten en drinken meeneemt als je een dagje gaat wandelen. Als je lichaam te weinig voeding krijgt, zal het verzwakken. Dat wil je natuurlijk niet tijdens een lange wandeling.