De Unieke Seizoenen van Australië Uitgelegd

Aan de andere kant van de wereld, bevindt zich het land Australië. Een prachtig land om naartoe te reizen, ongeacht het seizoen. Australië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen het tegenovergestelde zijn als die van het noordelijk halfrond. Om verwarring te voorkomen hebben wij beschreven wat je per seizoen te wachten staat in Australië.

Zomer in Australië (December tot Februari)

Wat in te pakken? 
In de zomers is lichte, luchtige kleding verstandig om mee te nemen naar de andere kant van de wereld. Vanwege de hoge temperaturen blijf je zo lekker comfortabel. Denk ook aan zonnebrandcrème en hoeden of petten voor goede bescherming tegen de sterke zon.

Het weer
De temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius. Populaire steden zoals Sydney trekken strandgangers, terwijl in het noorden in Darwin het regenseizoen in volle gang is. De kerstperiode in de zomer brengt unieke Australische tradities met zich mee zoals barbecues op het strand. Ja, kerst is tijdens de zomer aan de andere kant van de wereld!

De natuur en dieren
Australië staat bekend om de bijzondere natuur en wilde dieren in het land. In de zomerperiode zijn de gevaarlijke dieren actiever dan de rest van het jaar. Slangen en zijn zeer actief en kunnen vaker in de buurt van waterbronnen nabij mensen worden gevonden. Spinnen zoals de trechterspin zijn ook actiever in deze tijd. Voorzichtigheid is geboden bij wateractiviteiten vanwege de aanwezigheid van kwallen zoals de gevaarlijke boxkwal.

Australië zomer

Herfst in Australië (Maart tot Mei)

Wat in te pakken?
Laagjeskleding is ideaal voor de herfst, aangezien de temperaturen beginnen te dalen. Denk aan truien en lichte jassen die je makkelijk aan en uit kunt doen. Een waterdichte jas is ook aan te raden, zeker voor regenachtige dagen. Het is best te vergelijken met de Nederlandse herfst.

Het weer
De herfst brengt mildere temperaturen en minder vochtigheid, wat zorgt voor aangenaam reisweer. In het oosten, zoals in Sydney en Brisbane, ervaart men vaak nog steeds zonnige dagen, terwijl het in Perth het begin van het regenseizoen markeert.

De natuur en dieren  
In deze periode beginnen veel dieren zich voor te bereiden op de koudere maanden. Krokodillen zijn bijvoorbeeld zeer actief tijdens hun paartijd in Noord-Australië. Het is belangrijk om waakzaam te zijn in en rond wateren waar deze dieren voorkomen.

Australië herfst

Lente in Australië (September tot November)

Wat in te pakken?
De lente kan variëren van warm tot koel, dus het is handig om kleding te pakken die geschikt is voor beide omstandigheden. Denk aan comfortabele laagjes zoals T-shirts, truien, en een lichte jas. Vergeet niet je wandelschoenen mee te nemen voor de vele prachtige wandelroutes. In dit seizoen is Australië namelijk uitermate geschikt voor de mooiste wandelingen door de natuur.

Het weer 
De lente is een prachtige tijd in Australië met over het algemeen gematigde temperaturen en veel zonneschijn. Dit seizoen is ideaal voor het verkennen van de natuur, met bloeiende planten en bomen die het landschap kleur geven.

De natuur en dieren
De dierenwereld wordt levendiger in de lente met de geboorte van nieuw leven. Dit is ook het seizoen waarin slangen weer actiever worden na de koudere maanden. Daarnaast is het een piekperiode voor teken, die ziektes kunnen overdragen, dus voorzorgsmaatregelen nemen is belangrijk. 

Australië lente

Winter in Australië (Juni tot Augustus)

Wat in te pakken?
Voor een winterbezoek aan Australië moet je voorbereid zijn op verschillende weersomstandigheden, afhankelijk van de regio. In het zuiden is warme kleding aan te raden. Van plan om de sneeuwgebieden te bezoeken? Vergeet je muts en sjaal zeker niet. De noordelijke gebieden, zoals Queensland, zijn een stuk gematigder. Lichte lagen en een middelzware jas meestal voldoende.

Het weer
De winter in Australië varieert sterk per regio. Het zuiden kan koud zijn, met temperaturen die soms onder het vriespunt dalen. In de bergachtige gebieden valt vaak sneeuw, wintersporten zoals skiën zijn hier populair. Het Noorden heeft milde winters, met aangename temperaturen die ideaal zijn voor outdoor activiteiten zoals wandelen en strandbezoeken.

De natuur en dieren
Tijdens de Australische winter neemt de activiteit van veel diersoorten af. Echter, het is nog steeds belangrijk om alert te zijn op slangen en spinnen, die zich kunnen verschuilen in warmere plekken. In het noorden blijven krokodillen relatief actief en kunnen ze nog steeds een gevaar vormen. Winter is ook de tijd waarin walvissen langs de zuidelijke kusten migreren, een spektakel dat veel toeristen aantrekt.

Australië winter

Tips voor Reizigers: Beste Tijd om Australië te Bezoeken

De beste reistijd hangt af van waar je heen gaat en wanneer. Kijk waar je interesse ligt en op basis daarvan en de info van onze blog kan je al redelijk inschatten waar en wanneer je Australië het best kan bezoeken.

Toeristenaantal per Seizoen

De zomer trekt de meeste toeristen, vooral rond de kerstperiode wanneer Australiërs ook vakantie vieren. Winter is populair onder wintersportliefhebbers in de zuidelijke gebieden, terwijl de lente en herfst minder druk zijn, wat ze ideaal maakt voor bezoekers die drukte willen vermijden.