Wandelwiki.be » Wandelroutes voor en door wandelaars!

Even voorstellen, mijn naam is Jan De Wachter en ben zelf een fervent wandelaar. Op een donkere winterdag in 2008 had ik het idee om een website te maken met mijn wandelingen. De verbazing was groot toen bleek dat de site zoveel bezoekers kreeg. In het najaar van 2009 heb ik het concept dat volledig anders uitgewerkt. Wandelwiki is nu een wandelwebsite voor en door wandelaars. Het idee is eenvoudig, geregistreerde gebruikers kunnen eigen wandelroutes opladen en delen met andere gebruikers. Momenteel telt Wandelwiki 11 270 geregistreerde gebruikers en staan er 1190 wandelingen in diverse Europese landen op de site.

Niettegenstaande dat dit een privé-initiatief is wordt er toch geprobeerd om zo professioneel mogelijk het geheel te beheren en verder te ontwikkelen met beperkte middelen. Ook wordt alles in het werk gesteld om de kwaliteit van het aanbod zo hoog mogelijk te houden.

Ik heb zelf al heel wat Europese streken bezocht maar mijn favorieten blijven toch De Gorges du Verdon en de Nationaal parken Vanoise en Gran Paradiso.

Gorges du Verdon:

De Verdon is een 150 km lange rivier die ontspringt in de omgeving van d’Allos op een hoogte van bijna 3000 meter. Voorbij het mooie Castellane begint de canyon du Verdon. Een 15 km lange canyon waarbij de Verdon soms 700 meter dieper voorbij stroomt. De Gorges eindigen bij de monding van de rivier in het mooie stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon.

Deze fascinerende omgeving heeft ons al menige jaren wandelplezier bezorgd. Of je nu over de bergkammen gaat, de toppen beklimt of diep door de kloven wandelt, het blijft allemaal even spannend en prachtig. Naast de buitengewone landschappen treffen we hier ook prachtige vale gieren aan. In de zomermaanden kan het hier aardig druk zijn, het is raadzaam om deze streek in juni of september te bezoeken zodat je optimaal van de rust en de pracht kan genieten.

Het indrukwekkende Martelpad is een mooie, zware tocht  van 15 kilometer door de Gorges.  Die iedereen die in de regio verblijft wil doen. Wij hebben echter een aantal andere pareltjes gevonden.

Door de “Gorges du Verdon” naar “de Imbut”:

de imbut wandelroute

wandelroute brug imbutwandelroute vidal uitgangDit is één van de mooiste wandelingen van de canyon du Verdon, langs de bedding van de rivier te midden van een weelderige plantengroei tot de “Imbut” –  de trechter waar de rivier onder de grond verdwijnt. Voor de avonturiers onder ons kan je de wandeling doen tot aan de Imbut en dan zeer steil naar boven klimmen via de Vidal uitgang. Mensen met hoogtevrees kunnen best de route heen en terug doen.

Col de l’Ane:

col de lane

valensolesainte croixNiet veel mensen zullen deze wandeling kennen maar toch is het een echte  topper. Na een steile klim kom je op een hoogvlakte waar je fantastische panorama’s hebt op het meer van Sainte-Croix, de Valensole hoogvlakte en de Gorges du Verdon. Bij heel helder weer kan je soms de Middellandse zee zien. Waarschijnlijk zullen er nog een aantal vale gieren over je hoofd zweven. De afdaling is dan weer vrij spectaculair maar nooit gevaarlijk.

Cadières de Brandis:

brandis wandelen

chalonnetbosDe wandeling naar de Cadières de Brandis is het doel van alle amateurs van ongebruikelijke routes. Deze rotsen uit dolomiet met een chaotisch reliëf worden in het provençaals “stoelen” genoemd. De tocht leidt ons via het Chalonnetbos en de Tête de la Barre de la Sapée naar de achterzijde van de Cadières op 1545 meter hoogte. Vanaf de Cadières heeft men een prachtig zicht op de vallei van de Verdon en Brandis. Leden van Wandelwiki hebben hier in 2009 een wolf gespot.

Vanoise en Gran Paradiso:

Het Nationaal park aan de Franse zijde heet Vanoise en het gedeelte in Italië is genaamd naar de hoogste berg van dit gebied de Gran Paradiso.

Het aantal wandelingen in deze regio kan je in één mensenleven niet allemaal gelopen hebben maar twee zijn zeker must do’s als je in de omgeving bent.

Col de la Vanoise:

col de la vanoise

Grande Cassehooggebergte VanoiseEen prachtige wandeling die je laat kennismaken met de rijke geschiedenis van het oude pad tussen ‘la Tarantaise, la Maurienne’ en Turijn. Langs deze weg werden kaas, honing, mineralen en zout vervoert. De wandeling leidt je via de refuge des Barmettes naar het Lac des Vaches, via de morene van de gletsjer du Grande Casse (uit de kleine ijstijd van 1550 tot 1850) naar het Lac Long en de refuge du Col de la Vanoise. We krijgen een geweldige indruk van het hooggebergte van de Vanoise. Deze wandeling , met een hoogteverschil van 877m, is voor geoefende wandelaars een absolute aanrader.

Panoramawandeling Money:

Vallei Valnontey

De ingrediënten van deze wandeling zijn de prachtige vallei van Valnontey, het hoogtepad naar de almen van Money, de afdaling via morenen van de gletsjers en de onvergetelijke panaroma’s op de toppen van de Gran Paradiso en L’Herbetet en de omliggende gletsjers van Tribolazione, Gran Crou en Money. De zwaarte van de tocht zit in de lengte enGran Paradiso almen van Moneyde fikse klim vanuit de vallei naar het hoogtepad. De inspanning wordt ruim gecompenseerd want dit is één van de mooiste dagwandelingen die wij in de Aosta gedaan hebben.

Kijk eens op Wandelwiki want het aanbod is zeer ruim en voor elk wat wils. Heb jij een toffe wandeling gedaan? Aarzel dan niet om ze op te laden en te delen. Je hoeft enkel het formulier Wandelroute inzenden in te vullen en wij zorgen voor de rest.