Vakantie Kroatië: 9 tips voor de mooiste plekken

Een vakantie in Kroatië is de oplossing als je op zoek bent naar zon, strand, natuur en architectuur. Bezoek het vaste land of een van de prachtige eilanden. Plekken genoeg, daarom hebben wij de 9 mooiste plekken van Kroatië voor je klaarstaan.

Dubrovnik

De stad Dubrovnik, omgeven door gigantische muren, is vooral herkenbaar van de fantasy serie Game of Thrones. In Dubrovnik kan je veel beleven, van ronddwalen door de oude stad tot lopen over de muren, terwijl je een schitterend uitzicht hebt van de stad en omgeving. Vergeet ook niet Mount Srđ te bezoeken, dit kan zelfs via een kabelbaan! Natuurlijk worden er ook Game of Thrones hot psot tours aangeboden, dus mocht je een liefhebber zijn van de serie weet je wat je te doen staat.

Rovinj

Het wordt de meest kleurrijke stad van Kroatië genoemd. Dit heeft Rovinj te danken aan de diverse kleuren van de woningen in de stad. Als je een gezellige locatie zoekt zit je hier goed. Drink de lekkerste cocktails, proef het lekkerste ijs of spring in het water voor afkoeling. Overigens was Rovinj ooit een eiland, maar het is met de tijd vastgegroeid aan het vaste land van Kroatië.

Plitvicemeren

Met 16 prachtig groene meren en wel 90 watervallen is National Park Plitvice een echt natuurfenomeen. Vaar over de wateren heen of kies voor een wandeltocht, de meren zijn op allerlei manieren te ontdekken. Zelfs met diverse Kajak touren vaar je op een leuke sportieve manier over de groene omgeving.

Grožnjan

In dit bescheiden, kleine dorpje bevinden zich veel kunstgalerijen en ateliers, en gedurende de zomerperiode bruist het er van de openluchtconcerten en muziekfestivals. Vooral van half mei tot half september, wanneer Grožnjan transformeert voor de ‘Musical Cultural Summer’, biedt het dorp een rijk programma aan kunst- en muziekworkshops. Voor echte cultuur snuivers is het bezoeken van Grožnjan zeker iets wat je niet mag overslaan, maar hoewel Istrië in Kroatië vooral bekend staat om zijn sfeervolle kustplaatsjes langs de Adriatische Zee, is een uitstapje naar het groene, landelijke binnenland ook zeker een aanrader.

Kornati eilanden

Deze eilandengroep is net een maanlandschap, de uitstraling die komt door het woestijnachtige landschap. Doordat hier vroeger door de mensen veel eikenbomen en olijven werden geteeld is er weinig groen meer over. Nu is de eilandgroep beschermt en zelfs een nationaal park. Niet alle eilanden behoren hiertoe, van de maar liefst 140 eilanden zijn er 89 beschermen. Bezoekers moeten dan ook een kaartje hebben om er naartoe te kunnen.

Omiš

Deze historische binnenstad biedt een rijkdom aan pittoreske oudheid, met smalle straatjes  waan je jezelf in de middeleeuwen. Er is veel te doen en vooral veel te zien. Bezoek het Ford van Mirabella of ga naar het standbeeld van Mila Gojsalic (beschermer van de stad).

Trogir

Dit kleine Kroatische eiland is een historisch fenomeen, met zijn eeuwenoude gebouwen en bezienswaardigheden. Het kleine Trogir is misschien klein, maar het uitzicht vanaf hier is adembenemend. Je bent omgeven door helder blauw water en heel veel mooie bergen. Zeker leuk om een dagje langs te gaan als je in de buurt bent.

Krka Nationaal Park

Als je van natuur houdt dan moet je de watervallen van Krka Nationaal Park bezoeken! Tientallen meters hoog en tevens erg brede watervallen maken van de omgeving een ware eyecatcher. Pak je camera er maar bij, want dit park biedt de mooist mogelijke kiekjes in Kroatië. 

Split

Kroatië biedt ook genoeg voor de jongeren generatie, Split is een waar uitgaansgebied waar vele Nederlanders naartoe trekken. Maar buiten de uitgaansgelegenheden is het ook een supermooie stad, waar ook de ouderen zich erg goed kunnen vermaken.