Noorwegen

Lapland noorderlicht: De magie van het noorden

Lapland en het noorderlicht, de plek om deze magische hemellichten te aanschouwen. Het is een droom van vele natuurliefhebbers om dit natuurverschijnsel ooit te mogen aanschouwen. Dit kan in het noorden van Scandinavië. Hier ligt het gebied ‘Lapland’, een winterse locatie waar het Noorderlicht (Aurora Borealis) vaak voorkomt.

Beste periode voor een bezoek

Als je van plan bent het noorderlicht in Lapland op te zoeken is het handig om te weten wat de beste periode is. Je wilt immers niet teleurgesteld worden, als je naar Lapland gaat moet je de hemel zien kleuren. De kans om het noorderlicht te zien is het grootst van begin januari tot eind maart. In het begin van het jaar verschijnt het noorderlicht in Lapland het vaakst. Je zou ook nog kunnen gokken om in april te gaan, maar dan is de kans al wat kleiner.

Waar in Lapland moet je zijn?

Hoewel de naam anders doet vermoeden is Lapland geen land, maar een gebied dat zich  uitstrekt over het noordelijkste deel van Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een deel van Rusland. Een groot gebiedt dus, maar waar in Lapland moet je nou zijn voor het bekijken van het noorderlicht? Hieronder vind je een lijst van locaties in Lapland die bekendstaan om hun uitstekende omstandigheden voor het observeren van de noorderlichten.

Abisko, Zweden

Abisko is beroemd vanwege zijn ‘blauwe gat’. Dit Zweedse gebied heeft namelijk vaak een heldere lucht, zelfs wanneer omliggende plaatsen wel bewolking hebben. Dit maakt Abisko een van de meest betrouwbare plaatsen ter wereld voor het bekijken van het Noorderlicht.

Tromsø, Noorwegen

Tromsø, een Noorse plek die boven de poolcirkel ligt, wordt ook wel de ’toegangspoort tot het Noorderlicht’ genoemd. De stad biedt meer dan het bekijken van de hemellichten. Zo is het nachtleven levendig.

Luosto, Finland

In Fins Lapland ligt een kleine plaats genaamd Luosto. Hier ligt een klein skioord dat zich inzet voor het behoud van donkere nachten. Dit is belangrijk voor het bekijken van het Noorderlicht. Dichtbij ligt het Ametistikaivos Park, de enige amethistmijn in Europa die toeristen verwelkomt.

Kiruna, Zweden

Kiruna, de noordelijkste stad van Zweden, staat onder andere bekend om het ijshotel. Verder biedt deze plaats fantastische mogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken. De nabijheid van het Abisko National Park maakt het ook een populaire uitvalsbasis.

Kautokeino, Noorwegen

Kautokeino, ligt in het hart van het Noorse Sami-gebied. De Sami (wat ‘samen’ betekent) zijn de oorspronkelijke inwoners van het Noorden in Scandinavië. Buiten het feit dat je hier geweldige kansen hebt om het Noorderlicht te zien, is er ook veel te leren over de inheemse Sami-cultuur en -tradities.

Sodankylä, Finland

Sodankylä, gelegen in het midden van Fins Lapland, staat bekend om zijn Aurora Borealis Observatory. Dit observatorium bestudeert het Noorderlicht. Een geweldige plek voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in zowel het bekijken als het begrijpen van dit fenomeen.

Tips voor het fotograferen en filmen

Het vastleggen van de noorderlichten is niet zomaar te doen. Voor mooie foto’s waar het licht duidelijk op te zien is kan je het beste een digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera gebruiken. Hoewel elk moment een andere camera-instelling vereist zijn er wel een aantal tips voor het vastleggen van dit magische moment.

Tip #1
Scherpstellen: De manuele instelling van je camera is essentieel voor het fotograferen van de noorderlichten. De eerste tip is om te beginnen met het uitschakelen van de automatische scherpstelling. Vervolgens zoek je voor het handmatig scherpstellen een lichtpunt, de maan nis hier vaak een goed voorbeeld van. 

Tip #2
Diafragma: Om het noorderlicht op te vangen is een ruim diafragma van F/1.8 tot F/5.6 aan te raden. Met dit diafragma laat je meer licht binnen, cruciaal voor donkere nachten onder het aurora. 

Tip #3
Sluitertijd: Voor zwakker Noorderlicht (noorderlicht kan verschillen qua sterkte) verleng je de sluitertijd naar 15 tot 25 seconden. Zo vang je elk spoortje licht op. Voor sterker Noorderlicht is dan weer een sluitertijd van tonder de 10 seconden aan te raden. Zo krijg je in beide gevallende scherpste beelden.

Tip #4
ISO: Op basis van het diafragma en de sluitertijd stel je de ISO-waarde in. Hoe hoger de ISO-waarden, des te lichter de foto. Ook kan deze instelling verkeerd instellen ruis veroorzaken, experimenteer dus met deze instellingen om de perfecte balans te vinden.

Veelgestelde Vragen over het Noorderlicht in Lapland

Is het noorderlicht elke avond te zien?

Als je jezelf in Lapland bevind is het Noorderlicht bijna elke avond te zien, mits je er bent in de periode van januari tot maart. 100% Zekerheid heb je natuurlijk nooit.

Kan je het noorderlicht met eigen ogen zien?

Ja, het Noorderlicht is met eigen ogen te zien. Wel kan het soms lijken op een wolk en ziet je camera de groene kleur beter.

Is het noorderlicht in de zomer te zien?

In de zomerperiode is het 24 uur per dag licht in Lapland. Dit zorgt ervoor dat tussen juni en juli het niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen.

Wat gebeurt er bij het noorderlicht?

In de atmosfeer botsen zonnewind deeltjes met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Het gevolg hiervan is dat er een reactie ontstaat waarbij lichtdeeltjes worden gegenereerd. Deze lichtdeeltjes is wat wij het noorderlicht noemen

Is het noorderlicht te voorspellen?

Ja, het noorderlicht is te voorspellen. Wel kan dit allen op korte termijn. Dankzij een satelliet tussen de aarde en de zon die continue meet hoeveel zonnedeeltjes er van de zon afkomen.