Mystiek, oud en oosters: Japan als reisbestemming

Mysterieus en modern. Oud en nieuw. Oost en west. Zomaar een paar tegenstellingen die Japan goed samenvatten.

De mystiek van een cultuur met duizenden jaren geschiedenis doorweven met de modernste technologie. Eeuwenoude tempels en glazen kantoorgebouwen naast elkaar in dezelfde straat. Een uitgesproken oosterse cultuur zonder de chaos van Azië en beïnvloed door het westen. Op het wereldtoneel staat Japan in het rijtje westerse landen.

In onze ogen, met onze culturele bagage, lijken dit tegenstellingen. Maar zijn het dat wel? Voor de Japanners niet. Het mysterieuze en het moderne, het oude en het nieuwe, het oosterse en het westerse. Allemaal zijn het onderdelen van het dagelijks leven in Japan. Voor de Japanners liggen ze in het verlengde van elkaar, voor ons lijkt het een tegenstrijdig geheel.

En dat, die tegenstrijdigheid (in onze ogen), is dé reden om Japan te bezoeken.

Beginpunt: Tokyo

De meeste reizigers beginnen of eindigen hun Japan reis in Tokyo. De complexiteit van de bestuursstructuur van de stad op zich is al enorm interessant, maar de meeste reizigers zal het niets uitmaken dat Tokyo eigenlijk geen stad is. Het is in ieder geval de grootste stad ter wereld, en dat is heel wat.

Must-see: Kyoto

Kyoto, de oude hoofdstad van Japan mag niet ontbreken op je reisschema. Hier proef je sterker dan waar ook de tegenstellingen waar ik het eerder over had. Dit is dé plek om in een drukke schreeuwerige winkelstraat een Shinto (de oorspronkelijke religie van Japan) altaar binnen te lopen om rust te vinden. Uiteraard kom je hier ook het nodige Werelderfgoed tegen. De Kiyomizu-dera tempel in het pittoresk oostelijke gedeelte van de stad heeft zelfs ooit op de lijst gestaan voor een nominatie als Wereldwonder.

tokyo brug

En verder?

Hoe je Japan verder verkent is uiteraard aan jou. Met een Japan Rail Pass reis je onbeperkt met de treinen van Japan Rail, inclusief de Shinkansen kogeltreinen. Het is een comfortabele manier om alle hoogtepunten te verkennen. Uiteraard zit je wel vast aan waar je met de trein kunt komen.

Meer vrijheid heb je als je een camper huurt. Die manier van reizen is in Japan aan een opmars bezig, maar het is nog niet massaal ontdekt door de internationale reiziger. Verken je het land via de weg dan is de kans groot dat je op plekken terecht komt waarvan het lijkt of je er de enige bent.

Naar Japan dus

Ga je binnenkort met een dartpijltje en een wereldkaart aan de slag om je volgende reisbestemming te plannen? Uiteraard helpt Vakantie-zoeken.eu je met het vinden van een mooie bestemming. Land je pijltje op Japan, kijk dan ook eens op Ervaar Japan.