Vakantie Tulum – Een Mexicaans zomerparadijs

Tulum is een Mexicaanse badplaats aan de Caraïbische Zee. Het is een waar vakantieparadijs in Zuid-Amerika. Tulum is een perfecte vakantiebestemming als je genoeg te doen wilt hebben, maar ook tot rust wilt komen. Van de witte stranden en nabijgelegen Jungle tot oude ruïnes van de Maya’s. Het maakt Tulum een ideale bestemming voor je vakantie!  

Verveel je niet op de witste stranden

Tulum heeft diverse stranden om tot rust te komen of om er juist op uit te gaan in het kristalheldere water. Dus of je nou liever in de hangmat ligt met een adembenemend uitzicht, wilt snorkelen langs het rif of juist het water op wilt? Tulum biedt het allemaal. De volgende stranden zijn een echte aanrader!:

Playa Paraíso

Dit strand, gelegen aan de prachtige Caribische kust, staat bekend om zijn fijne, witte zand en kristalhelder water. Je kan er heerlijk tot rust komen, maar ook diverse wateractiviteiten doen, zoals snorkelen langs het rif, kajakken en paddleboarden.

Playa Ruinas

Dit strand ligt vlakbij de oude Maya-ruïnes van Tulum en biedt een adembenemend uitzicht op de historische locatie en de azuurblauwe zee. 

Playa Santa Fe

Als je echt op zoek bent naar rust is dit strand wat voor jou. Playa Santa Fe is een rustiger strand met een ontspannen sfeer, perfect voor diegenen die op zoek zijn naar wat meer privacy.

Dompel je onder in de ruïnes van de Maya’s

De stad Tulum is een oude stad van de Maya’s. Vandaar dat er meerdere tempels te vinden zijn. Deze tempels, gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw, dienden als handelscentrum en reiligieuscentrum voor de Maya’s. Wat deze tempels zo bijzonder maakt, is de ligging. De tempels liggen aan de kust kliffen, met uitzicht op de Caribische Zee, waardoor ze een adembenemend uitzicht bieden.

Tegenwoordig trekken de Maya-tempels van Tulum jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld, die komen om de prachtige architectuur, historische betekenis en adembenemende omgeving te ervaren. Het is een toeristische trekpleister geworden. Zo zijn er rondleidingen door het archeologische terrein en kan je deelnemen aan interpretatieve programma’s. 

Mocht je de Maya’s een leuk en interessant tijdverdrijf vinden? Bezoek dan eens Coba. Dit is een van de oudste Mayasteden in de buurt. De omgeving hier is prachtig, sprookjesachtig en zelfs mooi. Je hebt er indrukwekkende gebouwen, denk aan de Piramide Nohoch-Mul met wel 100 traptreden. 

Tips en veiligheid

Tulum is een veilige vakantieplek, vooral op toeristische gebieden is er amper wat te vrezen. Blijf natuurlijk goed opletten als het gaat om je (waardevolle) spullen. Zorg dat je verblijf is voorzien van een kluis om deze op te bergen. Het is af te raden (vooral in de nacht) naar wat meer afgelegen gebieden te gaan. Dit vanwege drugsbendes. 

Als het gaat om de natuur en cultuur valt het te prijzen hier respect voor te hebben. Tulum is een plek die bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en rijke culturele erfgoed. Laat bijvoorbeeld geen afval achter en respecteer de plaatselijke gebruiken en tradities. 

Bij het zwemmen is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Als je gaat zwemmen in de zee of cenotes, let dan op de omstandigheden en volg eventuele waarschuwingen of aanbevelingen van lokale autoriteiten op. Zwem altijd op bewaakte stranden en vermijd gevaarlijke gebieden zoals rotsachtige kusten of sterke stromingen.